GÉNIUS LOCI BRATISLAVSKÉHO PODHRADIA

                           GÉNIUS LOCI BRATISLAVSKÉHO PODHRADIA

Franz Xaver Messerschmidt (1736- 1783, Bratislava) bol nemecko-rakúsky barokový sochár, (jeden z najznámejších v 18. storočí), ktorý veľkú časť života prežil v bratislavskom podhradí. Tu vytvoril sériu takmer päťdesiatich škľabiacich sa „charakterových hláv“, ktoré ho preslávili. Toto výnimočné dielo je dodnes opradené tajomstvom, rovnako ako jeho záhadný život. Jedinečná séria búst, ktoré vytvoril v Bratislave, je v dejinách sochárstva unikátna a nenájdeme nič, s čím by sa dala porovnať.
Jeho dielo je zahalené tajomstvom a mystikou, a každá z týchto búst nastoľuje divákovi otázku: čo majú tie hlavy vyjadrovať? Boli zrkadlom, či výsmechom spoločnosti? Sú ozvenou na snahy osvietencov pochopiť ľudskú individualitu? Bránil sa sochár modelovaním úškľabkov pred zlými duchmi, ktorí prenasledovali jeho údajne chorú myseľ? To všetko sú otázky, na ktoré dodnes hľadajú odpoveď kunsthistorici, zberatelia, milovníci umenia i lekári. Sú to otázky, ktoré rozrušia každého, kto sa zahľadí do tváre aspoň jednej z jeho nepochopiteľných hláv.
Posledná kapitola Messerschmidtovho života sa odohrala v Bratislave, kde leží aj pochovaný. Po tom, čo počiatočné úspechy vo Viedni vystriedalo neporozumenie a neúspech, našiel nové útočisko v hlavnom meste Uhorska, kde vytvoril aj väčšinu svojich „charakterových hláv“. Ešte počas života sa Messerschmidt stal legendárnou postavou a jeho čudesný prelud žije v povedomí bratislavčanov dodnes.
Opis fotky nie je k dispozícii.
Výtvarné relaxcentrum VytFit, Gaštanová 8, 881104 Bratislava- staré mesto. Vyber si svoj kurz a prihlás sa! >>https://www.vytfit.sk  

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

DEJINY VÝTVARNÉHO UMENIA V SKRATKE/ Od praveku po multikulturalizmus

ZÁKLADNÉ VÝTVARNÉ POJMY

OLEJOMAĽBA, ALEBO AKRYL, ČO SI VYBRAŤ?